Sadržaj je najvažniji dio web stranice

Web stranica treba imati moderan responzivan dizajn, jasnu strukturu i korisničko iskustvo. Ipak, sadržaj je najbitniji dio svake web stranice. Web stranica i postoji zbog prezentacije sadržaja. Dobra web stranica mora imati kvalitetan tekstualni i slikovni sadržaj. Dobro optimiziran sadržaj uz optimalnu količinu je izuzetno važan za SEO optimizaciju i brzo učitavanje web stranice. Za organski SEO važna je (uz meta tagove) i interakcija ključnih riječi i naslova i podnaslova na web stranici. Sadržaj je jako je važan za dojam posjetitelja o Vašoj web stranici, samim time i o Vašoj djelatnosti.

Vrlo je važno da tekstualni sadržaj sadržajno i stilski odgovara Vašim potrebama. Tekstovi moraju biti pravopisno napisani, ne smije biti gramatičkih pogrešaka. Fotografije moraju biti kvalitetne i dobro optimizirane kako ne bi došlo do usporavanja učitavanja web stranice. Posjetitelji web stranice ne vole čekati, ne vole stranice koje se sporo učitavaju.

Priprema sadržaja

Priprema sadržaja (pisanje i obrada tekstova, traženje i obrada fotografija) opcionalna je usluga po želji klijenta. Namijenjena je klijentima koji uz uslugu izrade web stranice ili web trgovine trebaju i uslugu pripreme i optimizacije sadržaja. Česti su slučajevi da klijent ima samo djelomično pripremljen materijal za izradu web stranice ili ga uopće nema. Razlog može biti nedostatak vremena ili potrebnog znanja.

Radnje u pripremi sadržaja

Priprema sadržaja obuhvaća slijedeće radnje:

  • pisanje tekstova o Vašoj tvrtki, udruzi, obrtu, OPG-u i dr.
  • pisanje tekstova o Vašim proizvodima ili uslugama
  • pisanje tekstova za web shop i artikle u web trgovini
  • pisanje novosti i drugog sadržaja za Vaš blog na web stranici
  • pronalazak odgovarajućih fotografija za Vašu web stranicu sa licencom (CC0 licenca ili kupovina licence)
  • optimizacija Vaših dostavljenih tekstova (pravopis i gramatika)
  • optimizacija Vaših dostavljenih fotografija (kompresija fotografija, crop itd.)
  • ostale radnje po dogovoru

Prije pripreme sadržaja neophodna je konzultacija sa Vama. Dužni ste dostaviti smjernice za pripremu sadržaja. Smjernice obuhvaćaju Vaše želje u vezi sadržaja, neophodne informacije o Vašem poslovanju itd.