Izrada web stranica za sve namjene

Izrada web stranica uključuje cijeli niz postupaka, isto tako zahtijeva određena znanja i iskustva. Kada netko dođe na Vašu novu stranicu prvo zapaža vizualni izgled. Grafički dio stranice je vrlo bitan za opći dojam posjetitelja. Kod vizualnog izgleda stranice treba voditi računa da dizajn odgovara sadržaju, da prati zahtjeve korisnika, da je dobar sklad boja i da je sadržaj pregledan.

Vaša web stranica sadrži kontakt obrazac kojim potencijalni kupci ili klijenti mogu poslati upit ili poruku u Vaš e-mail sandučić. Pored Vas, vlastitu e-mail adresu mogu imati i Vaši suradnici, članovi obitelji ili osobe po hijerarhiji u Vašoj tvrtci. Svom Webmailu možete pristupiti bilo kada i sa bilo kojeg mjesta. Primjer vaše adrese je: info@vasatvrtka.com

Vaša web stranica bit će dobro optimizirana za prikaz na svim uređajima raznih rezolucija ekrana.

Izrada web stranica

Primjenom stečenih znanja i iskustava, Vaša nova stranica će imati dobru strukturu i navigaciju. Isto tako sve funkcije će raditi besprijekorno. Zatim pravilnom optimizacijom fotografija i ostalog sadržaja postiže se brzo učitavanje stranica.

Tehnologije izrade web stranica

Web stranice se mogu izrađivati u raznim tehnologijama. Najčešće se izrađuju na CMS platformi. CMS (Content Management System) je sustav za upravljanje sadržajem. To je programsko rješenje, odnosno platforma za upravljanje sadržajem na web stranicama. Prednost CMS-a je u tome što eliminira ili drastično smanjuje troškove održavanja stranice. Omogućuje Vam da sami unosite promjene na stranici (dodajete, mijenjate ili brišete sadržaj). Za uređivanje stranice nije potrebno poznavanje programiranja (PHP, JavaScript) i kodiranja (HTML, CSS). Najpopularniji CMS sustav je svakako WordPress, postoje još Joomla, Drupal i drugi. Osim CMS sustava moguća je izrada statičnih web stranica u HTML-u, isto tako i u određenom JavaScript frameworku (React, Angular, Vue) i drugim web tehnologijama. Izrađenu web stranicu dobro je povezati sa društvenim mrežama.

CMS WordPress

WordPress je najpopularniji CMS sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Popularan je zbog svoje jednostavnosti instalacije i ažuriranja, jednostavnog dodavanja i upravljanja sadržajem. Izvorno je zamišljen kao jednostavan način za postavljanje bloga. Kasnije se razvio u vrlo moćan CMS sustav. Danas je svaka treća web stranica na svijetu izrađena u WordPressu.

Postoji više načina izrade web stranice u WordPressu, ovisno o Vašoj želji i budžetu koji ste izdvojili za projekt:

  • Izrada web stranice sa kupovinom točno određene teme – dobivate na uvid nekoliko tema (tema u WordPressu određuje dizajn, raspored sadržaja i funkcionalnosti). Teme su pažljivo birane sukladno Vašim željama i sadržaju Vaše web stranice. Vi se odlučujete za jednu temu koja se kupuje i integrira u web stranicu. Sadržaj web stranice se mora prilagođavati temi.
  • Izrada web stranice prilagođene Vašem brandu i sadržaju – web stranica se kodira sukladno Vašem brandu i sadržaju. Uzimaju se u obzir sve Vaše eventualne sugestije. Dizajn se prilagođava sadržaju Vaše web stranice.
  • Custom rješenje – web stranica se kodira potpuno od nule, unikatna je i uključuje usluge programera. U sklopu izrade web stranice, usluga sadrži i razvoj unikatne teme potpuno prilagođene Vašim potrebama. Ovaj način izrade je za klijente kojima budžet za izradu web stranice nije značajno ograničen.

CMS Joomla

Joomla je CMS sustav za upravljanje sadržajem otvorenog koda. Napisan je u programskom jeziku PHP i koristi MySQL bazu podataka za pohranu sadržaja. Joomla je dobra platforma za izradu srednjih i zahtjevnijih web stranica. To je prilagodljiv CMS sustav za razne potrebe i može se proširivati.

Postoje dva načina izrade web stranica u Joomli, ovisno o Vašoj želji i budžetu koji ste izdvojili za projekt:

  • Izrada web stranice sa kupovinom predloška – dobivate na uvid nekoliko predložaka dizajna (predložak ili template u Joomli određuje dizajn, raspored sadržaja i funkcionalnosti). Predlošci su pažljivo birani sukladno Vašim željama i sadržaju Vaše web stranice. Vi se odlučujete za jedan predložak dizajna koja se kupuje i integrira u web stranicu. Sadržaj web stranice se mora prilagođavati predlošku.
  • Izrada web stranice prilagođene Vašem brandu i sadržaju – Kao i kod WordPressa web stranica se kodira sukladno Vašem brandu i sadržaju. Uzimaju se u obzir sve Vaše eventualne sugestije. Predložak dizajna se prilagođava sadržaju Vaše web stranice.

HTML web stranice

U odnosu na CMS sustave u kojima se izrađuju dinamične web stranice (sadrže PHP datoteke, a sadržaj se generira iz baze podataka), HTML web stranice su statične. Pri izradi se koriste tehnologije HTML5, CSS3 i JavaScript uz još neke druge. Nedostatak ovih stranica je što morate poznavati kodiranje u navedenim tehnologijama ukoliko želite sami održavati svoje web stranice.

Postoje dva načina izrade HTML web stranica:

  • Izrada web stranice sa kupovinom HTML predloška – dobivate na uvid nekoliko HTML predložaka. Birate predložak koji Vam se najviše sviđa. U izradi, sadržaj web stranice se mora prilagođavati predlošku.
  • Custom HTML5 rješenje – web stranica se kodira potpuno od nule, usluga sadrži i razvoj unikatnog HTML predloška potpuno prilagođenog Vašim potrebama i sadržaju web stranice.

Ostale tehnologije

Postoji još mnogo drugih tehnologija u kojima je moguće izraditi web stranice. Izrada kompleksnijih web stranica često zahtijeva programiranje web aplikacija. Potrebno je odgovarajuće znanje i iskustvo. U kodiranju i programiranju koriste se serverski programski jezici (PHP, Node.js…), klijentski programski jezici (JavaScript), JavaScript framework (React, Angular, Vue…), baze podataka i još mnogo drugih raznih web tehnologija koje je potrebno poznavati prilikom izrade web stranica i web aplikacija.