Programiranje blog

Programiranje

Programiranje

Programiranje je pisanje uputa i naredbi računalu za neki zadatak u nekom od programskih jezika. Svaki programski jezik ima svoja pravila i sintaksu, odnosno način pisanja programskog koda. Programiranje može biti za desktop i za web.

Programi za desktop koriste se za razne namjene. Zajednička im je osobina da se moraju instalirati na računalo prije korištenja. Primjeri takvih programa su Word, Excel, Photoshop, Flash itd. Igre su također programi. Desktop programi pisani su u nekom od programskih jezika. Najpopularniji programski jezici su C, Visual Basic, Java itd.

Web programiranje je programiranje web aplikacija. One se ne instaliraju i izvršavaju se na internetu. Web stranice u većini slučajeva sadrže neku od web aplikacija. CMS, Webshop, Forum, igre na internetu također su web aplikacije. Web aplikacije kodiraju se u nekom od programskih jezika za web. Dvije su osnovne podjele:

  • Serverski programski jezici - njihov kod izvršava se na serveru gdje je smještena web stranica. Najpopularniji serverski jezici su PHP, ASP i ASPNET. Serverski jezici u CMS sustavima uklapaju se u HTML kod web stranice. Dio programskog koda povezan je sa bazom podataka. MySQL je besplatan sustav za upravljanje bazom podataka. Uz MySQL popularni su još PostgreSQL i Microsoft Access.
  • Klijentski programski jezici - njihov kod izvršava se na računalu klijenta nakon preuzimanja HTML datoteke sa servera. Klijent je neki od web preglednika (Google Chrome, Internet Explorer, Mozilla Firefox, Safari itd.). Najpopularniji klijentski jezici su JavaScript, ActionScript (Flash), VBScript itd. Posjetitelj web stranice može vidjeti kod klijentskog jezika ako otvori HTML datoteku.

Programiranje je izuzetno kompleksno i zahtijeva visok nivo znanja iz raznih tehnologija (PHP ili ASPNET, MySQL ili Access, JavaScript, Flash, HTML 5, CSS3, Ajax, jQuery, XML i dr.).

Kontakt

  Petra Preradovića 55, Špišić Bukovica

 +385 33 716 478

 +385 95 393 5283

 ivan@web-usluge.com

© 2017 Web usluge. Sva prava pridržana.